Ads 468x60px

Text

  • Pelan PruBSN Takaful

    Kehidupan tanpa perlindungan ibarat anda duduk tanpa kerusi..ibarat anda berjalan tanpa tongkat apabila tidak lagi boleh berjalan..

  • Adakah Anda Belum Terlambat ?

    kata-kata 'Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara' sering bermain di fikiran kita..tapi adakah kita sudah bersedia untuk menghadapinya?

  • Adakah Ini Impian Anda?

    Apakah impian anda? Kereta mewah? Rumah banglo? percutian luar negara? Sertai kami dan anda bakal memenuhi impian anda..

Jenis Kanser Wanita Dan Kos Rawatan

Wanita lebih berisiko? Jom kita analisa..Berikut adalah senarai penyakit kanser yang menyerang wanita :




Serangan Kanser Mengikut Jantina (Sumber : Institut Kajian Nilai)

Align Left~ Kanser paru-paru
~ Kanser payudara
~ Kanser kulit
~ Kanser ovari
~ Kanser rahim
~ Kangser pangkal rahim
~ Kanser faraj
~ Kanser vulva
~ Kanser usus besar
~ Kanser rektum


Tahukah anda kos rawatan Penyakit Kritikal sekarang?
Ini merupakan kos rawatan di Malaysia tidak termasuk kos petrol untuk berulang alik ke hospital dan sebagainya..
Prudential BSN Takaful dengan manfaat Medical Card (Bil Rawatan Perubatan sehingga RM150,000 setahun) & manfaat-manfaat lain yang disediakan, boleh membantu masalah kewangan yang mungkin bakal di hadapi pada masa depan.."Sediakan Payung Sebelum Hujan.." "Ambil Semasa Sihat, Sebelum Sakit" :)

Ayat Magic???

Hari ni saya nak kongsi tentang ayat magik "saya memang ada niat nak ambil takaful ni, tapi...". Sepanjang pengalaman saya bersama PruBSN Takaful, sering kali saya dengar ayat magik di atas. Kadang-kadang saya rasa simpati pun ada, sebab kereta sampai dua biji, rumah ada empat bilik, baju anak-anak tak main brand Kiki Lala, tapi beli Baby Gap, Osh Kosh, sampaikan tak mampu nak ambil takaful.

Pembaca semua, ambil takaful ni bukan mahal sangat.. Tak semahal bayar kereta tujuh lapan ratus sebulan. Tak setanding harga sepasang baju dan seluar Baby Gap. Menyediakan payung sebelum hujan dengan takaful ni boleh bermula dengan RM100 sebulan  pun. Tak perlu bayar lima enam ratus sebulan pun. Tapi kenapa ramai masih menggunakan ayat magik ya?

Agak-agaknya kalau tiba-tiba kena operation RM50,000 kat Institut Jantung Negara, boleh tak bila staff bahagian admission tanya "Encik nak bayar bil nanti pakai cash ke, atau nak pakai insurans / takaful?", lepas tu kita jawab "Saya tak ada cash banyak tu. Tu la, saya memang ada niat nak ambil takaful ni, tapi...". Agak-agak boleh tak bayar bil dengan jawab macam tu ek? Kalau boleh, minta tolong ajarkan saya bagaimana. Kalau tak boleh, kenapa masih nak gunakan ayat magik tu? ;)

Saya Dan Takaful

Dulu saya anggap orang jual takaful ni annoying. Dan saya juga rasa takaful itu bukan satu keperluan. Fikiran saya berubah bila Nazreel kena bisul yang teruk di seluruh badan dan saya tak mampu nak bawak dia pergi hospital dan end up doktor dekat klinik yang pecahkan bisulnya. Masa tu saya busy dan saya takde masa nak pergi hospital kerajaan sebab process lamanya.

Keduanya ialah bila saya kena sakit dua tahun lepas dan company saya tanggung. Semua sekali dekat 18k kalau tak silap. Manalah saya nak ada duit sebanyak itu untuk di keluarkan sekaligus. So dua benda ni buat saya nampak yang takaful sangat penting dalam kehidupan.

Ketiganya ialah sekarang ni takaful tu ada saving sekali. Tak banyaklah tapi still maybe selepas beberapa belas tahun adalah jugak berbelas ribu. So saya dan wife anggap kitaorang berempat punya takaful ni sebagai simpanan jugaklah. Kalau kata sakit dan claim takde jadi masalah tapi kalau belanja bayar takaful kitaorang tu masuk dalam bank maybe kalau sekali keluar terus habis dan kena kumpul balik.

Saya fully covered by company. Dan since naik pangkat ni anak-anak saya sekali diaorang cover. Company Wife saya pulak cover kitaorang berempat sekaligus, tapi tak fully coveredlah. So di sini takaful ni memainkan peranan. Kalau tak cukup, takaful company ni boleh top-up.

Bila sakit sakit, hospitalised lama. Katakan 3 bulan dan masa tu dah maximum MC yang company boleh bagi dan company terminate kau kerja - takaful dah takde, kerja pun dah takde. Masa inilah takaful ni penting.

Apa-apa pun saya berharap saya anak beranak sihat dan bernasib baik sepanjang masa. Ini sebagai apa orang putih cakap? Precaution.

-this is a response from one of my client

Siapa Agent Anda?

Pernahkah anda menerima panggilan seperti ini??
"Hello..saya membuat panggilan dari Syarikat AliBaba & sedang membuat promosi kepada pelanggan bertuah kami...kami menawarkan insuran/kad kredit/produk lain dengan harga paling murah iaitu hanya RM30 sebulan & anda akan menikmati banyak manfaat antaranya ialah...bla..bla..bla...anda hanya perlu katakan ya dan kami akan membuat potongan melalui kad kredit anda secara automatik, sila berikan no. kad kredit anda?"
BERWASPADALAH!!
Kemungkinan ia merupakan PENIPUAN TELEMARKETING. Mungkin juga ia memang panggilan dari syarikat yang sah. Jika ia memang dari syarikat yang sah, anda janganlah terus berkata YA. Dapatkanlah dahulu nasihat dari agen anda ataupun boleh terus hubungi SAYA. 

Biasanya produk-produk yang ditawarkan agak murah, tetapi adakah ia bersesuaian dan memenuhi keperluan anda? KENALKAH ANDA DENGAN SIAPA ANDA BERURUSAN?? SIAPAKAH YANG MENELEFON ANDA ITU?? Jika sesuatu berlaku dan anda ingin membuat tuntutan tetapi terdapat masalah atau pertanyaan, kepada siapakah yang harus anda rujuk??

Nasihat saya JANGAN ambil apa-apa produk dari panggilan telemarketer. Seelok-eloknya datanglah berjumpa terus dengan agen atau syarikat berkenaan. Jika ANDA ingin mendapatkan khidmat konsultasi mengenai produk-produk Takaful, kad kesihatan dan kad perubatan dari PRUDENTIAL BSN TAKAFUL, anda boleh terus menghubungi saya. 
TAKAFUL is sold not because somebody must die, but because somebody must LIVE.
TAKAFUL ditawarkan bukan kerana seseorang akan mati, tetapi kerana seseorang harus HIDUP. 

Nasib Dan Takdir

Kita sebenarnya salah mentafsirkan nasib. Ramai orang selalu berkata..

“Apalah nasib aku ni”

“Dah nasib badan”

Kalau kita bermain “Jutaria” – Nasib didalam translation English ialah ‘Chance’ dan bukannya ‘Fate’ (Takdir)

Maknanya kita boleh ubah nasib kita…
How? Bagaimana?

Satu Tips yang saya dapat dari Dato Azman Ching ialah:

Untuk mendapat nasib yang baik kita perlukan persediaan. Maknanya kita perlu bersedia atau membuat persediaan untuk menerima nasib yang baik.
NASIB + BERSEDIA = NASIB BAIK
Apabila seseorang dimasukkan ke dalam wad dan mempunyai medical card untuk menanggung bil hospital beliau. Dia akan berkata “Nasib aku ada medical card” …dan sudah pasti  TAKKAN berkata “Bertuah aku ada medikal card” Sebabnya TUAH atau LUCK ini adalah sesuatu tidak perkara tak pasti yang kita TIDAK boleh control.

Nasib pun kita tak boleh control tapi kita boleh control untuk menerima nasib yang baik atau tidak?
Sebab tu saya selalu bertanya, sudah kah anda membuat persediaan sekiranya hari ni anda tidak mampu bekerja dan jatuh sakit
Ingat, syarikat pengendali takaful anda tidak akan membantu anda sekiranya anda disahkan lumpuh tidak boleh bekerja.
Mari kita buka mata dan minda.. bukan hanya pada takaful.

Tapi dalam kerja kita sendiri. Contoh…
Ahmad dan Ali merupakan pekerja yg sama kelulusan. Ahmad setiap kali datang kerja
awal dan tidak pernah lewat..
tetapi Ali selalu datang jam 10 dan kalau datang awal sure keluar balik untuk breakfast. Dalam kualiti kerja..Ali sangat bagus dan menepati dateline.
Ahmad pula pun bagus malah selalu hantar kerja lebih awal dari dateline.
Apabila ada kekosongan jawatan untuk dinaikkan pangkat kepada Pengurus.. Anda rasa siapa yang layak?
Sudah tentu Ahmad kerana dia membuat persediaan untuk menerima nasib yang baik.
Memang tanggungjawab saya untuk menyedarkan anda semua kepada pentingnya Takaful dan Insurans. Tapi untuk mendapat nasib yang baik bukan hanya tertakluk kepada insurans semata-mata, tetapi seluruh aspek kehidupan anda.

PENGHARGAAN KEPADA KAUM WANITA

Peranan anda sebagai seorang anak, isteri atau ibu sangatlah dihargai. Anda disanjung dan dihormati sebagai seorang insan yang menyatukan dan membawa keharmonian hidup kepada ahli-ahli keluarga anda. Sebagai seorang wanita, anda dilahirkan dengan kecenderungan semula jadi untuk memelihara dan berusaha dengan gigih di dalam segala yang anda hadapi.

Kaum wanita telah menempuh pelbagai cabaran sepanjang zaman. Di dalam perubahan itu, tanggapan terhadap wanita telah berubah daripada insan yang lemah kepada kaum moden yang gigih dan berdikari.

Walau bagaimanapun, di dalam perjalanan kehidupan harian anda mungkin menghadapi beberapa risiko kepada kesihatan anda. Struktur badan membuatkan anda lebih cenderung pada beberapa penyakit spesifik yang dihadapi oleh kaum wanita.

Di PruBSN Takaful, kami menghargai dan memahami keperluan anda sepenuhnya. Dengan itu, kami telah menyediakan suatu pelan perlindungan yang akan memberi anda ketenangan dan kebebasan untuk menghayati kehidupan anda dengan sepenuhnya di samping menyediakan anda untuk menghadapi apa-apa cabaran hidup yang mungkin timbul.

MEMPERKENALKAN TAKAFUL PUTERI

Takaful Puteri adalah suatu rider yang dicipta khas yang memberi anda perlindungan terhadap kesan kewangan akibat rawatan perubatan yang mahal yang berkaitan dengan penyakit-penyakit yang dihadapi oleh kaum wanita. Rider ini boleh dikaitkan dengan Pelan Takafulink anda. Ia memberi anda perlindungan yang menyeluruh serta fleksibiliti yang amat sesuai untuk tujuan ini. Rider Takaful Puteri ini didapati dalam dua pelan yang istimewa:

1. Takaful Puteri
Pelan ini memberi anda perlindungan terhadap pelbagai penyakit-penyakit yang dihadapi oleh kaum wanita.

2. Takaful Puteri Plus
Pelan ini dicipta khas untuk memberi anda perlindungan yang MENYELURUH dan banyak lagi. Selain dari penyakit-penyakit yang dihadapi oleh kaum wanita, ia juga memberi perlindungan terhadap kerumitan semasa tempoh hamil dan penyakit kongenital bayi.

Apakah Perlindungan Yang Disediakan untuk Anda?

- Kanser Wanita (Kanser Payudara, Uteri Serviks, Tiub Falopia, Ovari, Uterus dan Vagina/Vulva)

- Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis (SLE)

- Artritis Reumatoid dengan Komplikasi

- Pembedahan Rekonstruksi Muka kerana Kemalangan

- Pemindahan Kulit kerana Kebakaran

- Pemindahan Kulit kerana Kanser Kulit

- Karsinoma-in-situ Payudara atau Uteri Serviks

- Komplikasi Kehamilan

- Penyebaran Penggumpalan Intravaskular

(selepas hamil 7 bulan)

- Kehamilan Ektopik

( kandungan luar rahim )

- Kandungan Molar

- Kematian Fetus

(selepas 195 hari mengandung)

- Kematian Anak

(dalam tempoh 30 hari selepas lahir)

Penyakit Kongenital Bayi (hidup lebih daripada 30 hari selepas lahir dan didiagnos dalam tempoh 2 tahun selepas lahir)

- Kecacatan Ventrikel Septum

- Kecacatan Atrium Septum

- Sindrom Down

- Spina Bifida

- Tetralogi Fallot

- Transposisi Pembuluh Utama

Cara Membayar Caruman



Terdapat ada 4 cara bayaran boleh dibuat:

1. Kalau payment mode cash , so kena la bayar first premium by cash ... sebab proposal akan dihantar dgn cash sekali ....

2. Kalau payment mode autodebit --- masa nak submit proposal kena bayar cash dan dalam masa yang sama sign autodebit form sekali.. pastu next premium dia direct potong account (depend ... ada bank yg ambik masa sebulan dan boleh buat autodebit ada yg lepas 2 bulan baru on autodebit)


3. Kalau payment mode credit card:--- sign jer borang credit card yg disertakan sekali ngan proposal form .... tak perlu bayar cash.

4. Kalau payment potongan Biro Angkasa untuk kakitangan kerajaan, boleh .biasanya potongan hanya akan dibuat selepas 3 bulan. Dalam tempoh 3 bulan tu tetap gak kena bayar cash.

Kerjaya Bersama Prudential

Anda bosan dengan kerjaya sekarang? Tiada peningkatan dalam kerjaya? Beban kewangan semakin bertambah sedangkan pendapatan tidak bertambah? Ingin mempunyai perniagaan sendiri? Anda inginkan kerjaya yang memberi peluang peningkatan pendapatan tanpa had? Anda ingin jadi BOSS? Hubungi kami SEKARANG!!

Kami memerlukan ANDA untuk mengisi jawatan sebagai Perancang Kewangan Islam


INSENTIF DAN FAEDAH
+ Komisen dan bonus tahunan yang lumayan
+ Peluang kenaikan pangkat dan pendapatan tanpa had
+ Insentif melancong ke luar negara
+ Pembiayaan sehingga RM5,000 sebulan akan diberi kepada calon yang layak
+ Latihan percuma
+ Lokasi pejabat di Sri Rampai Wangsa Maju
+ Berdekatan dengan Stesen LRT Wangsa Maju
SYARAT KELAYAKAN

+ Berumur 20 tahun dan ke atas
+ Berpendidikan minimum DIPLOMA
+ Pengalaman dalam bidang JUALAN digalakkan memohon
+ Mempunyai kenderaan sendiri
+ Mempunyai sikap keusahawanan dan semangat ingin berjaya
+ Sabar, komited, rajin, jujur dan amanah

BERMINAT?

Sila hantar resume kepada azrina.agency@gmail.com
@ Hubungi Azam 013-2907260

Kenapa Prudential BSN




Biarkan kami membantu anda dengan membayar polisi anda. Anda hanya perlu berehat untuk menjadi sihat.

Tabungan percuma sepanjang hayat selepas penyakit kritikal.
Biarkan kami menabung untuk anda walaupun anda telah hilangpunca pendapatankerana penyakit yang dihadapi.

Menambahkan simpanan anda kerana polisi Takaful Prudential BSN adalah investment – linked.
Sebahagian daripada premium digunakan untuk pelaburan. Hasil daripada pelaburan akan dimasukan ke dalam akaun anda. Oleh itu, bayaran yang dibuat untuk premium polisi takaful tidak hangus, sebaliknya wang anda akan bertambah dengan adanya pelaburan.

Pelepasan cukai untuk anda sebanyak RM 6000.00 setahun untuk polisi takaful dan KWSP.
Daripada menggunakan wang anda untuk membayar cukai, sebaiknya wang tersebut digunakan untuk membeli polisi takaful. Selainmenjimatkan wang anda daripada membayar cukai, polisi takaful daripada Prudential BSN memberikan anda perlindunganyanglengkap dan juga pulangan wang daripada pelaburan.

Anda bebas memilih hospital untuk merawat anda.
Dengan rangkaian hospital yang besar (70 lebih panel hospital di serata negara) dan semakin berkembang, anda bebas untuk memilihhospital yang dapat mengubati penyakit anda. Contoh hospital adalah seperti Subang Jaya Medical Center, Prince Court Hospital dan rangkaian hospital Gleneagles.

Anda dilindungi 24 jam di serata dunia.
Walaupun dimana anda berada sama ada untuk tujuan kerja mahupun bercuti, polisi Prudential BSN Takaful akan melindungi anda.

Kemudahan untuk anda mendapatkan penjagaan jururawat persendirian di rumah.
Jika anda tidak senang berada di hospital untuk rawatan, anda boleh mendapatkan jururawat persendirian di rumah untuk merawat dan menjaga anda untuk pulih.

Menyelamatkan simpanan anda dengan Had Seumur Hidup yang tinggi untuk Medical Card.
Had seumur hidup bermula daripada RM 500,000 hingga RM2.5JUTA. Had seumur hidup yang tinggi untuk Medical Cardmelindungi simpanan hari tua anda daripada bil ataupun kos rawatan perubatan yang mahal dan semakin meningkat.

Had Tahunan yang tinggi untuk Medical Card.
Had tahunan bermula daripada RM 50,000 hingga RM 150,000. Had tahunan yang tinggi memastikan anda berasa tenang dan selamatkerana anda dan simpanan anda dilindungidaripada bil rawatan hospital.

Perlindungan Medical Card yang lama sehingga anda berumur 70 tahun atau 80 tahun.
Anda akan dilindungi untuk suatu tempoh masa yang lama sehingga berumur 70 tahunatau 80 tahun. Tempoh yang lama ini memastikan simpanan hari tua anda dapatdimanfaatkan untukkebaikkan anda sekeluarga tetapi bukan untuk bil rawatan hospital.

Perlindungan khusus untuk penyakit wanita
Melindungi anda daripada penyakit yang khusus menyerang wanita yang melibatkan cervix uteri, ovary dan banyak lagi.

Perlindungan untuk bakal ibu dan ibu
Sebagai bakal ibu atau pun ibu, anda dilindungi daripada penyakit yang disebabkan mengandung, keguguran, kematian anak (30 hari selepas bersalin) dan banyak lagi.

Mengurangkan komitmen anda dengan premium kekal.
Premium bayaran untuk polisi Prudential BSN Takaful adalah kekal untuk sepanjang hayat.Prudential BSN Takaful memudahkan danmeringan komitmen anda untuk memiliki polisi takaful dengan bayaran premium yang kekal walaupun usia anda semakin meningkat.

 

Anti-Smoking Campaign

Salam Semua..

Harap-harap sihat sejahtera hendaknya..... Tertengok satu iklan merokok ni kat TV malam tadi.. Dah lamer kita berkenan bebenor ngan iklan ni.. menusuk jiwa dan kalbu.. Tapi tak taulah pada si smoker kan.. ader rasa tajam manikam atau indak... Cuba kita ushar sikit iklan ni.. ngeri u knows.. sedih pun ader...Yerlah... betul insurans ader cover penyakit kanser, paru-paru dan seangkatan dengannya... tapi saper nak sakit? Cuba jawab tue.. Tak der saper kan... Prevention is better than cure.. Tapikan... orang yang smoker tue kena pikir orang disekeliling nyer.. Tak pasal-pasal dapat tittle second smoker.. Gelaran yang tak hingin kita nak dapat... Banyak dah kes kita dengar, pasal husband dier isap rokok, bini yang dapat kanser paru-paru.. Tak ker naya tue... Kalau nak isap tue, beringat ler sikit..


video

Tragedi PRU13



Saya sempat menziarahi seorang peserta takaful yang baru sahaja mengalami kemalangan. Beliau patah 3 tulang di kakinya, terpaksa menerima rawatan pembedahan beberapa hari akan datang untuk memasukkan besi dalam tulang kaki beliau. Suasana pilu dan perbualan kami hanya berkisarkan peristiwa kejadian dan bagaimana tuntuan kewangan yang boleh dapat. Peserta takaful ini seboleh-bolehnya ingin mendapatkan segala tuntuan untuk perbelanjaan hospital dan pampasan kemalangannya.

Dalam perjalanan ke hospital juga saya berbual dengan rakan mengenai trend terkini pemakaian tudung yang berjenama. Fesyen ini menjadi ikutan ramai muslimah dan ini satu perkembangan baik dalam perkembangan perniagaan fesyen muslimah. Harga tudung ini boleh mencapai ratusan ringgit dan menjadi rebutan sepanjang masa bukan terhad pada musim perayaan.

Dalam pemikiran saya ketika itu, melalui dua cerita ini, seseorang individu perlu mengagihkan pendapatan mereka mengikut keutamaan semasa. Tidak salah membeli dan memakai fesyen yang berjenama mahal asalkan kita telah memenuhi keperluan kewangan lain yang diperlukan ketika waktu terdesak.

Susun keutamaan penggunaan wang anda mengikut aturan yang penting dan berjimat dalam segala perbelanjaan bulanan anda.  Jangan biarkan diri anda dalam kerumitan dikemudian hari hanya kerana memenuhi hawa nafsu yang tidak terbatas pada masa sekarang.
 Pelan Takaful Keluarga mempunyai ciri pelan simpanan dan perlindungan kewangan. Untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan pelan Takaful Keluarga, klik di sini

Takaful Ummah

Pakej ummah ni adalah simpanan untuk menunaikan haji atau umrah di Mekah. Min adalah RM60/- sbln. Apa beza membuat simpanan di tabung haji dengan simpanan di pakej ummah ni? Ekceli ada perbezaannya:



1. Simpanan tabung haji vs pakej takaful ummah
    Tabung haji = simpanan sahaja

    Takaful ummah = simpanan + protection

2. Badal haji
    Tabung haji = kalau meninggal, simpanan akan disimpan di Amanah Raya selama 2-3 tahun
    sebelum diberikan kepada pewaris. Then, kemungkinan pewaris akan menggunakan simpanan
    tersebut untuk buat badal haji (kalau pewaris mampu).

    Takaful ummah = kalau meninggal, Prudential akan beri RM3000 percuma (tanpa menggunakan
    sesen pun dari duit simpanan) untuk travel agen dari tabung haji untuk buat badal haji pada si mati.
    Tak payah nak tunggu duit yang disimpan di amanah raya atau menggunakan pewaris untuk buat
    badal haji tersebut.

3. Berlaku kemalangan (kematian / hilang upaya kekal) ketika menunaikan haji atau umrah
    Tabung haji = kalau berlaku kemalangan semasa menunaikan haji/umrah, nescaya la kena pakai 
    duit sendiri utk cover kita sewaktu kecemasan..last2 pakai duit simpanan.. betul x?

    Takaful ummah = kalau berlaku kemalangan semasa menunaikan haji/umrah, duit perlindungan 
    yang dalam polisi adalah RM20000 akan menjadi RM40000 dimana prudential akan gandakan duit 
    perlindungan itu. Nampak menarik bukan?

4. Jaminan Haji?
    Tabung haji = belum tentu
    Takaful Ummah = insyaAllah gerenti Haji... =)


Cara Claim

1- Claim Online (Bil dan Elaun)
Perkhidmatan Hospital Alliance Services (HAS) iaitu claim online terus dari hospital ke PruBSN, anda tidak perlu membayar bil terlebih dahulu, akan hanya berkuatkuasa pada bulan ke 4 bermula dari tarikh polisi (tarikh pada medical card). Ini bermakna, client perlu membayar dahulu bil dan caj perubatan sekiranya dimasukkan wad pada 3 bulan pertama daripada tarikh polisi, tidak kira sama ada masuk hospital panel atau tidak. Kemudian, semua laporan perubatan, bil dan resit asal pembayaran perlu diserahkan kepada PruBSN untuk bayaran semula (reimbursement).
Namun, sekiranya client dimasukkan ke hospital Panel PruBSN disebabkan kemalangan parah, HAS boleh digunakan terus tanpa menunggu 3 bulan. Diingatkan, hanya kemalangan sahaja.
Sekiranya claim menggunakan perkhidmatan online (HAS), anda hanya perlu membawa Medical Card PruBSN ke hospital panel, dan tunjukkan medical card anda kepada kakitangan hospital bahagian kemasukkan pesakit akan mereka menguruskan selanjutnya. Sekiranya terdapat sebarang masalah, anda perlu menelefon agent anda dengan segera. Sebagai langkah bijak, anda dinasihatkan untuk memaklumkan kepada agent yang anda dimasukkan ke hospital. Ini bagi membolehkan agent anda sentiasa dalam keadaan bersedia sekiranya berlaku sebarang masalah ketika masuk atau keluar hospital.
Untuk memudahkan anda memahami cara untuk masuk wad menggunakan Medical Card PruBSN Takaful...



2- Reimbursement Claim (Bayar dulu, Claim kemudian)
Sekiranya anda masuk ke hospital yang bukan Panel PruBSN, anda juga boleh menuntut bayaran bil hospital, akan tetapi, semua bil tersebut perlulah diselesaikan terlebih dahulu, dan barulah anda tuntut ke PruBSN.
Sila maklumkan kepada agent anda, bagi membolehkan agent anda menyediakan borang laporan perubatan untuk diisi oleh Doktor yang merawat bagi tujuan tuntutan bil perubatan.
3- Claim Elaun Hospital / Elaun ICU & Elaun Bedah tanpa claim bil (Bil claim dari syarikat majikan atau insurans lain)
Sekiranya majikan anda menyediakan perlindungan perubatan untuk anda, anda boleh menuntut semua elaun yang layak (Elaun Hospital, Elaun ICU, Elaun Bedah, Elaun MC disebabkan kemalangan) kecuali bil rawatan.
Caranya mudah sahaja, pihak PruBSN hanya perlukan laporan perubatan daripada Doktor yang merawat anda dan salinan bil perubatan bagi tujuan pengesahan bilangan hari dan jam anda ditahan di wad. Salinan ini penting kerana sekiranya anda ditahan diwad selama 2 hari dan 6 jam atau lebih, anda layak untuk mendapat elaun hospital berdasarkan 3 hari.
Borang laporan perubatan boleh didapati daripada agent anda atau di mana-mana cawangan Prudential seluruh negara.
4- Claim Accident (Medical/ MC)
Sekiranya berlaku kemalangan kecil dan anda hanya mendapatkan rawatan diklinik, bil caj rawatan boleh dituntut daripada PruBSN. Dokumen yang diperlukan adalah bil dan resit asal serta sedikit laporan daripada Doktor yang merawat mengatakan bahawa caj perubatan tersebut adalah disebabkan kemalangan. PruBSN akan membayar semula tuntutan tertakluk kepada ko-takaful 10%.
5- Claim Kematian Biasa (Natural Death)

Untuk tuntuan kematian, sekiranya bukan disebabkan oleh kemalangan, pemegang polisi yang meninggal dunia tidak semestinya memerlukan bedah siasat. Ini kerana, laporan Doktor yang lengkap boleh digunakan sebagai rujukan berkenaan sebab kematian dan perkara-perkara yang berkaitan.
Sekiranya kematian berlaku, waris hendaklah memaklumkan kepada agent atau PruBSN mengenai perkara yang berlaku. Seterusnya, agent akan menguruskan dari segi penyediaan dokumen dan sebagainya.
Oleh itu, adalah amat penting bagi setiap pemegang polisi, anda dinasihatkan memberitahu adik-beradik atau saudara-mara dan kawan-kawan bahawa anda mempunyai perlindungan takaful dari Prudential BSN Takaful, dan sekiranya berlaku kematian, mereka boleh memaklumkan sama ada kepada agent atau PruBSN.
6- Claim Kematian Kemalangan (Accidental Death)
Sama keadaannya seperti di atas. Namun, bagi kes kemalangan, biasanya pihak polis akan mengarahkan pihak hospital membuat bedah siasat bagi memastikan kemalangan yang berlaku bukan disebab pemegang polisi berada dalam pengaruh alkohol atau ada unsur-unsur jenayah dan sebagainya.
7- Tempoh Tuntutan
Tempoh tuntutan bergantung kepada jenis tuntutan dan dokumen yang diperlukan untuk membuat tuntutan. Berdasarkan pengalaman saya, sekiranya semua dokumen tuntutan telah lengkap, biasanya dalam masa 3 atau 4 minggu akan dapat cek daripada syarikat. Namun begitu, ia bergantung kepada kes-kes tertentu. Sebagai contoh, tuntutan elaun hospital biasanya lebih cepat daripada tuntutan disebabkan kematian, atau pampasan sakit kritikal.
Anda boleh hubungi agent anda untuk mengetahui status tuntutan yang telah dihantar.

Tempoh Menunggu

Klik Untuk Lebih jelas


Jika anda baru sahaja menerima sijil Takafulink beserta Kad Perubatan, anda telah di lindungi daripada kos rawatan hospital akibat kemalangan. Namun bagi penyakit-penyakit biasa dan beberapa penyakit tertentu, anda perlu menunggu untuk beberapa tempoh masa tertentu sebelum mendapat perlindungan sepenuhnya. Sila rujuk rajah berikut:

Penerangan

1) Tarikh Kuatkuasa - Melindungi peserta daripada kos rawatan hospital akibat kemalangan sahaja.

2) Selepas 1 bulan - Mula melindungi peserta daripada kos rawatan hospital akibat penyakit-penyakit biasa kecuali penyakit-penyakit spesifik. Kos rawatan perlu di bayar dahulu dan tuntutan secara manual perlu di buat.

3) Selepas 3 bulan - Kad boleh di gunakan di Hospital Panel bagi kemasukan ke wad Tanpa Deposit dan Tanpa perlu membuat tuntutan

4) Selepas 4 Bulan - Mula melindungi peserta daripada kos rawatan hospital akibat penyakit-penyakit spesifik.

Secara ringkas, Kad ini tidak memberi perlindungan penuh secara serta-merta. Oleh itu, jika anda fikir kad ini dapat membantu di masa-masa kecemasan, jangan bertangguh lagi untuk mendapatkannya kerana kita tidak tahu bila sebenarnya ia akan di perlukan.

Pelaburan di PruBSN Takaful


Setiap pelaburan anda akan digunakan untuk membeli dana-dana bagi mengembangkan pelaburan dalam plan perlindungan.

Ramai yang tidak tahu wujudnya dana ini, kebanyakan agen akan meletakkan dana mengikut keadaan semasa ketika itu tetapi anda berhak memilih dana yang anda mahukan.

Anda boleh melihat perkembangan dana ini di dalam akhbar utama mahupun di lawan web www.prubsn.com.my

Anda boleh menukar dana mengikut kadar semasa, sehingga artikel ini ditulis, dana yang bernilai tinggi adalah dana ekuiti. Pertukaran dana adalah percuma untuk sekali setahun.


Nilai-Nilai Murni di Prudential BSN Takaful

video

Kisah Lelaki Cina & Perunding Takaful



LC: Selama awak bekerja di Takaful, berapa ramai orang melayu yg cakap tiada duit mahu ambil takaful?

PT: Boleh tahan juga ramainya. Bila diajak menyertai Takaful, masing2 mengatakan tiada duit. Hendak digunakan membeli kelengkapan perayaan, kelengkapan sekolah, minggu hadapan sahaja lah... dan akhirnya cancel.

LC: Orang Melayu sebenarnya baik, cerdik and they have a lot of money, but many of them, they sooo stupid! I don't want to insult you, but that the truth.

PT: Terkejut & rasa nak marah pun ada.

LC: I'm sorry sebab I cakap mcm tu, but when you see lot of Chinese shop yg menjual handphone, casing handphone, benda2 bodoh mcm spongebob, dragonball that they put at their phone is useless.

LC: But the buyer is Malay also they were Muslim. I thought they have a lot of money instead bought that useless thing. But when it come to saving for future, education they keep saying - just borrow. I thought that Islam thought you to settle your debt sebelum mati kan?

PT: Terdiam.

LC: Dulu I pernah juga menjadi insurans ejen, but not too long sebab after my father meninggal dunia, I jaga bisnesnya. Tetapi yang bagusnya, apabila meninggal dunia, insurans diberikan pada kami sekeluarga RM500,000 for the coverage. You ingat kita boleh buka bisnes kalau tiada duit? Duit coverage inilah buat modal utk buka bisnes dan juga utk byr hutang... You kira bagus sebab melakukan perkerjaan ini, my Ustaz tell me that doing Takaful also part of dakwah. You do Takaful halal, Insurans haram.

Petikan kisah diatas adalah dari buku Jumaat Bersama Tok Guru, karangan Ann Wan Seng.

Tambang untuk tunaikan haji kekal RM9,980

KUANTAN - Tambang untuk menunaikan haji tahun ini kekal pada kadar RM9,980 seorang bagi jemaah yang mengerjakan ibadat itu buat kali pertama.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, kerajaan dan Lembaga Tabung Haji (TH) bersetuju untuk mengekalkan kadar tambang sedia ada sebagai satu keistimewaan kepada jemaah, sekalipun kos seperti penginapan dan pengangkutan meningkat berbanding tahun lepas.
"Setiap tahun ada peningkatan kos menunaikan haji dalam bentuk tambang penerbangan, penginapan, makan dan sebagainya. Tahun lalu, kos seorang jemaah ialah RM15,150 dan tahun ini ia meningkat kepada RM15,555 seorang.
"Tetapi atas sifat kemurahan TH melalui kerajaan, kita memutuskan untuk mengekalkan tambang sebanyak RM9,980 bagi setiap jemaah," katanya.
 
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan Kali Ke-29 di sini semalam.
Dalam pada itu, beliau memberitahu, TH dijangka mengumumkan bonus dan dividen yang bakal diperoleh pendeposit haji pada Khamis ini.
"Pada masa ini terdapat dana berjumlah RM35 bilion di TH dan saya akan umumkan bonus dan dividen pendeposit Khamis depan," katanya.
kosmo
Kenapa Wanita Perlukan Perlindungan Takaful?

MENGAPA WANITA PERLUKAN INSURANS
Oleh kerana wanita hari ini begitu istimewa dan memainkan peranan yang sama pentingnya dengan kaum lelaki, mereka memerlukan perancangan insurans yang sempurna, bagi memastikan kehidupan dan masa depan mereka terjamin.

UNTUK MELINDUNGI KEBAJIKAN SENDIRI
Sebab utama mengapa wanita memerlukan insurans, adalah kerana kehidupannya yang mudah terdedah kepada pelbagai risiko penyakit dan masalah kehidupan.
Anda perlu sedar bahawa, semakin meningkat umur anda, semakin tinggi risiko untuk anda menghidap pelbagai jenis penyakit berbahaya. Sebagai contoh, penyakit yang pada awalnya disangka apendiks, rupa-rupanya adalah kanser usus. Benjolan yang disangka ketumbuhan biasa (cyst), rupa-rupanya kanser payudara.
Suami yang anda harapkan sebagai pelindung kebajikan, rupa-rupanya dialah yang pertama menuntut cerai kerana tidak sanggup untuk menjaga anda yang sudah tidak berupaya.
Kejadian seperti di atas sudah banyak kali berlaku dan sebagai wanita bijak, jangan anggap apa yang berlaku ke atas orang lain, tidak akan berlaku ke atas diri anda. Sebab itulah anda perlu melindungi sumber kewangan anda sekarang. Anda juga perlu sedar bahawa, dari segi statistik, wanita biasanya hidup lebih lama dari lelaki (mencecah umur 75 hingga 80 tahun).
Dan jika anda hidup lebih lama, anda tentunya memerlukan wang untuk menyara hidup anda. Masalahnya, siapa akan menyara hidup anda, jika anda sudah tidak bekerja lagi?
Kata orang tua-tua, seorang ibu boleh menjaga 8 orang anak. Tetapi dalam realiti kehidupan sekarang, 8 orang anak, belum tentu sanggup menjaga seorang ibu!
Anda mungkin menjadi suatu beban kepada anak anda sendiri. Lebih-lebih lagi apabila anda sering sakit, kurang upaya, menumpang rumahnya atau mengharapkan wang bulanan darinya.
Untuk mengatasi masalah sebegini, anda perlu membuat simpanan persaraan mulai sekarang, agar anda dapat meneruskan kehidupan anda, tanpa memerlukan bantuan dari sesiapa, termasuklah dari anak anda sendiri.
Menyimpan dari sekarang, kurang peritnya berbanding menyimpan ketika umur sudah hampir bersara. Ini kerana, untuk mengumpulkan tabung persaraan sebanyak RM100,000 anda hanya perlu menyimpan RM334 sebulan ketika berumur 30 tahun, berbanding RM1,667 sebulan ketika berumur 50 tahun.

UNTUK MELINDUNGI KEPENTINGAN KE ATAS SUAMI
Bagi wanita yang bergantung pendapatan dari suami, tidak kira sama ada anda seorang suri rumah, bekerja atau berniaga, anda memerlukan insurans bagi menjamin nafkah yang berterusan dari suami.
Sekiranya semalam suami anda hilang keupayaan untuk bekerja, sama ada akibat sakit atau kemalangan, gaji bulanannya juga akan terhenti setakat itu sahaja.
Kalau ketika suami masih sihat pun, anda sudah mengeluh tentang perbelanjaan keluarga yang terpaksa anda tanggung bersama, cuba anda bayangkan, betapa sengsaranya hidup anda apabila terpaksa menanggung kesemuanya?
Lebih-lebih lagi apabila suami anda ada banyak hutang pinjaman yang perlu anda selesaikan, terutamanya apabila anda menjadi penjamin dan pewaris kepada hutangnya.
Oleh sebab itulah, anda perlu melindungi sumber pendapatan suami dan kos perubatannya agar kehidupan anda sendiri tidak terjejas nanti.

UNTUK MENJAMIN MASA DEPAN ANAK
Bagi wanita yang mempunyai impian untuk melihat anaknya melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi (IPT), anda perlu membuat simpanan pendidikan mulai sekarang, agar impian tersebut tidak musnah di tengah jalan.
Simpanan untuk pendidikan anak, perlu anda seimbangkan dengan perlindungan kebajikannya terutamanya dari segi perubatan hospital. Jika anda hanya menyimpan sahaja, tetapi tidak melindungi kebajikannya, suatu hari nanti, anda pasti akan menebus-semula simpanan tersebut, bagi menampung kos perubatan hospitalnya.

UNTUK MENGHARGAI JASA BAIK IBU BAPA
 Bagi wanita yang masih mempunyai ibu bapa, anda mungkin terpaksa mengeluarkan belanja yang banyak ketika ibu bapa sakit atau ketika mereka memerlukan penjagaan. Anda mungkin terpaksa berhutang di sana sini semata-mata untuk mengambil hati ibu bapa yang sudah banyak berjasa membesarkan anda selama ini.
Mengambil insurans perubatan dan insurans warga emas, adalah salah satu cara paling efektif untuk menghargai jasa ibu bapa kita yang sudah tua.
Bukan sahaja anda dapat menyediakan rawatan hospital yang sempurna untuk mereka, malahan pelbagai kos penjagaan juga dapat anda ganti-semula melalui pampasan insurans yang anda belikan untuk mereka.

Majlis Shariah PruBSN Takaful



Profiles of PruBSN's Shariah Committee (SC)PruBSN is currently under the advice and supervision of the following four prominent Shariah scholars specialized and experienced in various fields of contemporary Islamic knowledge and practice. They are: -

1. Datuk Haji Mohd. Nakhaie Haji AhmadSC Chairman Datuk Haji Mohd Nakhaie is currently the President of Islamic Dakwah Foundation of Malaysia . Graduated from Al-Azhar University in theology and philosophy, he also holds a master degree in Islamic history and civilization from Cairo University .
Experienced in youth and student's movement for more than 18 years, Datuk Nakhaie also has more than 20 years experience in politics specializing in political information. He also has actively involved in many intellectual and political seminars, conferences and talks in Malaysia and abroad since 1965 as student leader, political leader and social activist.
Datuk Nakhaie has written many articles on various areas of Islamic revealed knowledge in magazines and newspapers such as Islamic ethics, Islamic history and civilization, Islamic traditions in da'wah, ibadah and so on.

2. Prof. Datuk Dr. Mohammed Yusoff HussainSC MemberBefore being a rector of Islamic College of Darul Ridzuan, Datuk Yusoff was a mufti of Federal Territory for 2 years. He was also a lecturer in Malaysian National University (UKM) for almost 30 years. He used to be the head of Department of Islamic theology and philosophy as well as the dean of faculty of Islamic studies.
3 . Dr. Mohd Fuad Md Sawari- A lecturer in International Islamic University Malaysia (IIUM) since 1996, Dr. Mohd Fuad is currently Chairman of Shariah Committee for Bank Simpanan Nasional. After completing his first degree in Islamic Academy, University Malaya in Syariah Faculty in 1991, he obtained his second degree from University of Amman , Jordan in 1995. In 2004 he acquired Ph.D in Fiqh and Usul Fiqh from International Islamic University Malaysia writing a thesis on E-Commerce between Islamic and Malaysian Law. He also has written several books in Islamic jurisprudence such as Introduction to Study in Fiqh and so on.
4. Burhanuddin Lukman-His working experience begins as Assistant Lecturer in Kulliyyah of Laws of IIUM in 1993 after graduation from Islamic University of Madinah. Ustaz Burhan then pursued his study in University Al al-Bayt, Jordan until he secured his second degree in 2000. He also holds Shariah Lawyer Certificate from Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) in 2002.
Ustaz Burhan is currently a lecturer in Kulliyyah of Laws of IIUM since 2000 while being a member of Shariah Committee in Al-Rajhi Bank Malaysia . He speaks fluently 3 different languages besides his mother tongue mainly; Arabic, English and Mandarin.
Pampasan Prudential BSN Takaful Berhad

Alhamdulillah..Melihat gmbar di bawah ini, saya rasa bersyukur kepada Allah S.W.T kerana saya dapat merasakan bahawa mereka mampu meneruskan kehidupan seperti biasa. Walaupun kesedihan itu tetap dirasakan akibat kehilangan suami/ayah sebagai tempat bergantung, namun yang masih hidup, kehidupan perlu diteruskan.

Nurul Huda menerima replika cek daripada insurans Prudential BSN.

Nurul Huda Nordin telah mendapat pampasan daripada pihak Prudential BSN Takaful Bhd banyak RM231,950.10 selepas suaminya meninggal dunia akibat kemalangan. Berita lanjut, klik disini




Takaful : Sistem perlindungan Islam berteraskan syariah

Seperti yang kita sedia tahu, Takaful dan Insurans adalah 2 benda yang berbeza..yang mana,Takaful berpaksikan syariah islam manakala Insurans pula berdasarkan sistem konvesional. Baru-baru ni, saya ada terbaca satu artikel tentang Takaful yang berpaksikan syariah Islam. Sedikit sebanyak hati saya semakin yakin dengan Syarikat ini iaitu Prudential BSN Takaful Berhad (PBTB).




Syukur dipanjatkan ke hadrat Ilahi kerana Allah telah tetapkan hati saya untuk memilih bidang takaful ini, malah bersama syarikat pengendali takaful No.1 di Malaysia dan Alhamdulillah bidang takaful semakin berkembang pesat di Malaysia. Anda masih mempunyai masa sekiranya ingin menyertai kumpulan kami sekarang..

Perancang kewangan Islam PruBSN sekarang masih lagi sedikit tetapi kami adalah No.1 di Malaysia! , dan masih ada 9 Juta lagi orang Melayu Islam terutamanya, yang masih belum ditakafulkan lagi.


Pada tahun 2006, kerajaan telah melancarkan satu program untuk menjadikan Malaysia sebagai Pusat (Hab) Kewangan Islam Antarabangsa. Program ini adalah untuk membangunkan sistem kewangan Islam Serantau dan antarabangsa dan juga sebagai alternatif kepada sistem kewangan konvesional sedia ada disamping mendidik masyarakat tentang perlunya melibatkan diri dengan sistem kewangan islam...

Klik disini untuk maklumat lanjut..


5 Maut Dalam Kemalangan Ngeri

Berwaspadalah anda walaupun anda hanya berada di tepi jalan sekalipun. Maut sentiasa menanti kita seandainya kita alpa walaupun hanya seketika. Mohd Aziz Saleh, 47, bapa Mohd Faridzuan, 21, yang terbunuh bersama empat lagi mangsa dalam kemalangan di Kilometer 10 Lebuhraya Persekutuan menghala Klang, awal pagi semalam, mengetahui berita tentang anak sulungnya yang terlibat dalam kemalangan melalui laman Facebook

KENDERAAN yang terbabit kemalangan di Kilometer 10 Lebuhraya Persekutuan menghala Klang, semalam.


Menurut Mohd Aziz, anak keduanya (adik Mohd Faridzuan) mengejutkan dia dan isteri jam 3.40 pagi selepas menonton rakaman video kemalangan ngeri yang dimuat naik di FB.
“Dia bertanya kami berdua sama ada abangnya sudah pulang atau belum kerana berasa seperti ada sesuatu yang buruk menimpa Faridzuan. Mohd Aziz berkata, anak keduanya mengesyaki abangnya terbabit kemalangan itu selepas mengecam plat motosikal milik Faridzuan yang terpapar dalam FB.

Sebagai seorang bapa, adakah kita hanya berserah kepada takdir dan redha dengan apa yang berlaku? Adakah kita sudah melakukan sesuatu untuk kebaikan anak-anak kita? Memang kita sebagai manusia yang kerdil, tidak dapat menghalang kemalangan daripada berlaku..tetapi, setidak-tidaknya kita melakukan sesuatu untuk menghadapi kemalangan tersebut seandainya berlaku..

Di Prudential BSN, kami telah mencipta 1 produk yang khusus untuk anak-anak di bawah umur 25 tahun iaitu SmartLink. Produk kami tidaklah berkuasa untuk menghalang kemalangan daripada berlaku, tetapi produk ini adalah sebagai rakan kepada anda di saat anda menghadapi kesusahan..Maklumat lanjut mengenai produk SmartLink, klik disini.

Untuk berita lanjut mengenai kemalangan di atas. Klik disini

Peranan & Fungsi Takaful



  • Perlindungan - pembantu ketika saat anda mengalami penyakit/kecacatan tertentu, musibah atau kemalangan, walaupun ketika tempoh simpanan belum matang.
  • Simpanan - Simpanan tetap, teratur dan pengeluaran terkawal. Jaminan wang ketika saat anda terdesak, memerlukan kos rawatan/ perubatan, anak hendak sambung pengajian, menunaikan haji, pergi bercuti atau untuk hari tua anda.
  • Pengecualian dari cukai - Meringankan beban cukai disamping konsisten membayar zakat.
  • Pelaburan - Menggandakan simpanan dan memastikan pulangan yang menguntungkan.
  • Wang Kecemasan - Ketika berlaku kematian, untuk tampung kenaikan kos sara hidup, bayar hutang atau kos pengajian.
  • Gantian Pendapatan - Apabila sudah bersara atau tidak dapat bekerja kerana sakit kritikal/lumpuh/hilang upaya.
  • Pembentukan Harta - melalui simpanan jangka panjang dan had pengeluaran.
  • Motivasi hidup - di saat mengalami ujian kesusahan, hilang tempat bergantung, hilang sumber pendapatan dan pembangkit semangat anak-anak untuk berjaya dalam pengajian.

Sakit Jantung Menyerang Orang Muda

Mohd. Faisal Yusup
Ramai menyangka serangan jantung hanya berlaku kepada hanya orang tua sahaja, walhal situasi kini tidak mengambarkan begitu lagi, Sejak akhir-akhir kebanyakan kes jantung turut menyerang orang muda hingga menyebabkan kematian mengejut, misalnya, berita kematian pelakon popular, Mohd. Faisal Yusup, 33 yang dipercayai diserang sakit jantung malah ada kes menunjukan ianya telah menyerang sejak berusia 18 tahun lagi.

Memandangkan sangkaan mereka masih muda kebanyakan tidak menyedari bahawa mereka mungkin penghidap sakit jantung kerana belum lagi didiagnosis. Oleh yang demikian, mereka menjalani kehidupan harian tanpa menyedari bahawa mereka sedang menghidap penyakit ini.

Kebanyakan pesakit mungkin dengan secara tiba-tiba diserang dengan gejala-gejala terkejut seperti sesak nafas, sakit dada atau debaran jantung. Ada di antara mereka berjaya diselamatkan dengan bantuan rawatan perubatan dan ada dalam kalangan mereka maut untuk serangan pertama.

Berdasarkan petikan Utusan Online 9 Jan 2011, melaporkan kajian Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Dr. Ahmad Syadi Mahmoos Zuhdi, 20 peratus pesakit jantung terdiri daripada mereka yang berumur 40 tahun ke bawah. Statistik itu menunjukkan pesakit yang berumur 40 tahun ke bawah meningkat.

Sementara itu, menurut statistik Kementerian Kesihatan Malaysia, akibat tidak bersenam dan gagal mengamalkan gaya hidup sihat dipercayai menjadi faktor bilangan penghidap penyakit jantung yang baru mencecah sehingga 38,000 orang setiap tahun.

Jumlah tersebut menggambarkan penyakit jantung sebagai penyumbang kematian terbesar di hospital-hospital kerajaan iaitu 7,597 kematian atau sebanyak 16.54 peratus daripada keseluruhan 45,936 jumlah kematian yang dicatatkan pada 2008.


Semoga informasi ini berguna kepada anda
Are you committed enough ?

Assalamualaikum para Agent Takaful sekalian...


Porsche Boxster
Apa khabar anda pada hari ini? Bersemangat untuk membuat janji temu yang banyak pada hari ini?? 

Bersemangat untuk close sekurang-kurangnya 1 kes pada hari ini?? Atau anda masih lagi berada di atas tilam empuk di rumah anda??

Sekiranya demikian, anda tidak mempunyai ciri-ciri seorang jutawan. Ada satu pepatah melayu mengatakan..
"Bukan senang untuk senang, dan bukan susah untuk susah.."
Dengan keadaan ekonomi sekarang, memang tidak dinafikan untuk menjadi senang bukannya mudah.. Anda perlu melalui segala ranjau dan liku serta keperitan hidup dahulu sebelum anda mencapai kejayaan dan kesenangan hidup. 

Dengan kata lain, kejayaan tidak akan datang bergolek..Dalam Harian Metro semalam, ada menyiarkan sebuah kisah tentang kejayaan dua beradik yang bergelar jutawan. Cuba anda ambil iktibar dan renungi kisah dua beradik yang bergelar jutawan ini.. Walaupun anda tidak jadikan mereka sebagai idola, sekurang-kurangnya jadikan kisah mereka sebagai panduan untuk anda. Ambil perkara-perkara positif daripada mereka.

Antara intipati daripada kisah dua beradik jutawan ini adalah :-
  • Dalam setiap pekerjaan yang dilakukannya mestilah  dibuat sehingga sempurna dan berjaya.
  • Jadikan seseorang sebagai idola anda. Tiru segala perkara positif yang ada pada dirinya yang membuatkannya berjaya.
  • Pengurusan masa, komited dan istiqamah dalam melakukan sesuatu pekerjaan dan juga restu daripada orang tua adalah kunci kepada kejayaan.

Apakah Maksud Takaful

klik gambar untuk lebih jelas

Takaful mengikut definisinya ialah pakatan satu kumpulan untuk saling jamin-menjamin dan tolong - menolong dalam bentuk material antara satu sama lain atau di antara kumpulan, dalam saat-saat ditimpa malapetaka. Perjanjian ini juga menetapkan setiap pihak telah memberi persetujuan terlebih dahulu mengenai bentuk sumbangan yang kelaknya akan dimanfaatkan untuk kepentingan bersama. 

Skim Takaful berasaskan sistem perundangan Islam (Syariah) yang menggabungkan konsep saling bekerjasama, lindung-melindungi dan saling bertanggungjawab dan dilaksanakan secara bersepadu. Ini menampilkan keindahan Islam itu sendiri di mana sistem takaful ini dianggap lebih praktikal berbanding dengan insurans konvensional yang tidak dibenarkan di dalam Islam. Idea untuk mewujudkan sistem takaful ini lahir daripada masyarakat Islam yang ingin menghayati kehidupan berdasarkan perundangan Islam.

Kesedaran ini juga bersemarak melaluli gerakan yang dipelopori oleh 'Mujaddid' Islam (reformist) di abad ke sembilan belas dan abad ke dua puluh yang menekankan bahawa Islam itu bukan sahaja mencakupi peraturan dan prinsip-prinsip yang melibatkan ibadah dan 'munakahat' (perkahwinan ), tetapi merupakan satu cara hidup yang lengkap (nizamul hayah) termasuklah yang melibatkan transaksi perniagaaan.

Konsep insurans konvensional masih belum mendapat persetujuan menyeluruh daripada para ulama samada ianya adalah halal ataupun haram. Memandangkan insurans konvensional yang diamalkan sekarang tidak wujud semasa zaman Nabi Muhammad S.A.W. 'ijtihad' digunakan untuk menentukan samada insurans adalah halal atau sebaliknya. Di kalangan ulama yang mengatakan insurans itu haram, terdapat percanggahan pendapat di antara mereka mengenai sebab-sebab mengapa insurans itu haram. 

kredit kepada virtualfriends.net

Konsep Tabarru'

Bererti membuat kebajikan atau derma bersyarat dengan redha. Ia dilakukan secara sedar dengan niat untuk saling bantu membantu. Prudential BSN Takaful berperanan sebagai pengendali tabung tabarru'. Manfaat akan dibayar menggunakan tabung tabarru'.

Tabarru' adalah perkataan Arab bermaksud Membuat Kebajikan / Membuat Derma Bersyarat / Mengurniakan Dengan Redha Sendiri. Tabarru' dilakukan dengan sedar di atas niat yang suci murni untuk tujuan membantu. Tanpa tabarru' urusan takaful akan menjadi Gharar, sama seperti jualbeli seperti insurans. Dengan konsep tabarru' , unsur Gharar dan Maisir dapat dihindarkan. 


Daripada tabung tabarru', manfaat dibayar. Melalui tabaru', risiko kemalangan dipikul oleh sesama peserta yang mentabarru' dan bukannya syarikat. Dengan perlaksanaan tabarru' kita faham bahawa Prudential BSN Takaful Berhad bukan menjual insurans Islam tetapi Pengendali tabung tabarru' tersebut. Wujudnya tabarru', peserta akan juga sama memikirkan untuk membantu rakan-rakan yang lain (iaitu semangat bertabarru').  

Wang tabarru' bukanlah kepunyaan syarikat. Syarikat hanya pengendali dan menentukan hak diberikan secara adil. Konsep tabarru' mestilah dihayati. Tanpa penghayatan urusan takaful menjadi tiada beza dari insurans.   
"Kotak Bertutup"

ANGGOTA polis trafik IPD Klang Utara melihat keadaan kereta pasangan terbabit yang rentung.





Baru sahaja semalam, Harian Metro menyiarkan berita tentang seorang gadis berumur 21 tahun yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Hari ini, Harian Metro sekali lagi menyiarkan berita tentang kemalangan jalan raya yang mengorbankan nyawa seorang penuntut sebuah kolej di Gambang,

Adakah kita tidak merasa ngeri??? Saban hari pihak media berulang kali menyiarkan berita tentang kemalangan jalan raya..Adakah kerana kita masih lagi belum terlibat dengan kemalangan jalan raya?? Adakah diri kita kebal daripada terlibat dengan kemalangan?

Kita semua sedia maklum dan tahu tentang tarikh lahir masing-masing..tapi adakah kita tahu akan tarikh mati kita? Adakah anda sudah bersiap sedia menghadapi mati? Sudahkah anda menyediakan harta pusaka kepada waris-waris anda selepas ketiadaan anda?

Kuantan:“Mak, Achik habis belajar nanti tolong carikan kotak simpan barang, tapi kotak itu mesti bertutup,” kata penuntut Kolej Matrikulasi Gambang di sini, Nur Ajlaa DZukarnain, 19, sebelum terbunuh apabila...Klik untuk maklumat lanjut

Klang: Tindakan pantas seorang suami mengusung keluar isterinya beberapa minit sebaik kereta mereka terbakar menyelamatkan isterinya itu daripada rentung selepas...klik untuk berita lanjut
Maut Hari Ke-Empat

Malang sentiasa tidak berbau apabila kita tidak berwaspada. Satu lagi kemalangan telah berlaku di mana mangsa yang baru saja 4 hari bekerja telah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya. Mangsa yang berumur 21 tahun meninggal dunia serta merta di tempat kejadian..Berita lanjut di http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2013040807304420130408073044/Article/index_html

Cuba anda bayangkan, sekiranya perkara ini terjada pada ahli keluarga @ anak-anak kita yang baru nak membina kerjaya dan kehidupan sendiri. Adakah kita mampu menghadapinya? Bayangkan anak kita yang baru mencecah umur 21 tahun meninggal dunia..Sudah pasti mereka tidak mempunyai simpanan untuk dijadikan harta peninggalan, walaupun pada hakikatnya harta bukanlah segala-galanya, apatah lagi harga nyawa anak kita..Bukan niat saya untuk memburuk-burukkan mangsa, tetapi untuk dijadikan iktibar kepada orang lain..Saya memohon maaf kepada ahli keluarga mangsa, sekiranya mereka terbaca artikel ini..

Dengan produk Prudential BSN Takaful yang direka khas untuk kanak-kanak, (Klik disini untuk penerangan produk) kita boleh mengambil takaful untuk anak kita seawal 20 minggu dalam kandungan sehingga berumur 25 tahun..Ini adalah sebagai langkah dan persediaan awal untuk anak kita menghadapi sebarang kemungkinan..

Bertindaklah sebelum terlambat..



Aku Masih Muda...



Memang betul, banyak orang muda tidak mahu mengambil takaful. Sebab alasan yang selalunya digunapakai ialah masa muda tak ada lagi penyakit.
Anda kena tahu, ambil takaful waktu muda la bagus. Sebab takaful takkan cover kita jika kita dah ada penyakit bila kita dah berumur nanti. dengan kata lain :

"Takaful takkan berkawan dengan orang yang dah ada penyakit"

Contohnya, batu karang :

Sekarang umur 24 tahun , sudah ambil takaful. Umur 30 kena batu karang and nak operation RM10K. Second operation RM15K. Total 25K. Tidak termasuk penginapan tu.
So takaful akan cover semuanya.

Tapi bila dah umur 30, didapati ada penyakit batu karang tapi baru terhegeh-hegeh nak ambil takaful.. Pre-existing disease before taking takaful, will not be covered..


So muda la bagus. Takaful tak mahal, bermula dari RM100 sebulan sahaja. Ada orang kata, takaful rugi je.. baik simpan sendiri. Ok. Simpan sendiri pun boleh.

RM100 x 12 = RM1200

Konon la dah simpan 3 tahun = ada RM3600

Tetiba sakit, kene rawatan berharga RM16k.. mane nak cari duit?

so itu la bagusnya takaful. Bila anda terlantar , anak isteri tak tahu macam mana nak claim.. so kami sebagai ejen bertanggungjawab menolong anda..

So fikir-fikirkan la..
Senarai Panel Hospital PruBSN Takaful

 Johor

Medical Specialist Hospital
Wisma Maria, Jalan Ngee Heng , 80100 Johor Bharu , Johor
Tel : 07-2243888 07-2236785

Pusat Pakar Kluang Utama
No. 1, Susur 1, Jalan Beasr, 86000 Kluang, Johor
Tel : 07-7718999 07-7728999

Putra Specialist Hospital (Batu Pahat)
(formerly known as The SouthernHospital, Batu Pahat)
No 1, Jln Peserai, 83000, Batu Pahat, Johor
Tel : 07-4133333 07-4133346

Johor Specialist Hospital
39-B Jalan Abdul Samad, 80100, Johor Bahru, Johor
Tel : 07-2253000 07-2248213

Puteri Specialist Center 33,
Jalan Tun Razak (Susur 5), 80000, Johor Bahru, Johor
Tel : 07-2233377 07-2238833

Hospital Pantai Batu Pahat
9S, Jalan Bintang Satu, Taman Koperasi Bahagia, 83000 Batu Pahat, Johor
Tel : 07-4338811

Kempas Medical Centre
Lot PTD 7522, Jalan Kempas Baru, 81200 Johor Bharu, Johor
Tel : 07-2368999 Fax : 07-2368222
Hospital Penawar ( Effective 1 June 2009)
No. 17 & 18 ( A -D), Pusat Perniagaan Pasir Gudang , 81700, Johor
Tel : 607-2521800

Melaka

Putra Specialist Hospital (Melaka) Sdn Bhd
(formerly known as TheSouthern Hospital, Melaka)
169, Jalan Bendahara , 75100 Melaka
Tel : 06-2835888 06-2810518

Hospital Pantai Ayer Keroh 2418-1,
KM 8, Lebuh Ayer Keroh , 75450 Melaka
Tel : 06-2319999 06-2313299

Mahkota Medical Centre 3,
Mahkota Melaka, Jalan Merdeka , 75000 Melaka
Tel : 06-2813333

Negeri Sembilan

Columbia Asia Medical Centre,
S'ban 292, Jalan Haruan 2, Oakland Commercial Centre,
70300 Seremban, Negeri Sembilan
Tel : 06-6011988 06-6011848

N.S Chinese Maternity Medical Centre
Jalan Tun Dr Ismail, 70200 Seremban , Negeri Sembilan.
Tel : 06-7622104 06-7630407

Nilai Cancer Institute PT 13747,
Jalan BBN 2/1 , 71800 Nilai, Negeri Sembilan.
Tel : 06-8500999 06-8500733

Seremban Specialist Hospital
Lot PT 6219 & PT 6220, Jln Tioman 1, Kemayan Square,
70200 Seremban, N Sembilan
Tel : 06-7677800 06-7675900

Senawang Specialist Hospital
No. 234-243, Jalan Lavendar Heights 2, Lavender Business Square,
70450 Senawang , Negeri Sembilan

Kuala Lumpur / Selangor

Pantai Cheras Medical Centre
1 Jalan, 1/96A, Taman Cheras Makmur , 56100 Kuala Lumpur
Tel : 03-91322022 03-91320732

Sentosa Medical Centre
36, Jalan Chemur, Kompleks Damai, 50400 Kuala Lumpur
Tel : 03-40437166 03-40437661

Pantai Indah Medical Centre
Jalan Perubatan 1 , Pandan Indah , 55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-42892828 03-42892829

Tung Shin Hospital
102, Jalan Pudu , 55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-20721655 03- 20700345

Hospital Pusrawi Sdn Bhd
Lot 149, Jalan Tun razak, 50400 Kuala Lumpur
Tel : 03-26875000 03- 26875016

Assunta Hospital
Jalan Templer, 46900 Petaling Jaya , Selangor
Tel : 03-76807000 /03 -77816902 03-77814933

Gleneagles Hospital Kuala Lumpur
282 & 286 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Tel : 03-4255 2707 03-4255 2711

Subang Jaya Medical Centre
1, Jalan SS12/1A, 47500 Subang Jaya, Selangor
Tel : 03-56341212 03-56306075

Sri Kota Medical Centre
Jalan Mohet , 41000 Klang , Selangor
Tel :03-33733636 03-33763888

KPJ Kajang Specialist Hospital
(formerly known as SentosaMedical Centre Kajang)
Batu 14, Jalan Cheras , 43000 Kajang , Selangor
Tel : 03-87692999 03-87692808

Sunway Medical Center
No5, Jln Lagoon Selatan, Bandar Sunway,
46150, Petaling Jaya, Selangor.
03-74919191 03-74910242

Ampang Puteri Specialist Hospital
No.1, Jalan Mamanda 9, Taman Dato'Ahmad Razali,
68000, Ampang, Selangor
Tel : 03-42702500 03-42702443

Tawakal Hospital 202-A Jalan Pahang,
53000 Kuala Lumpur 03-40233599
Tel : 03-40228063

Damansara Specialist Hospital
No. 119 Jalan SS 20/10, 47400 Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-77222692 03-42702443

Pantai Medical Centre 8, Jalan Bukit Pantai,
59100 Kuala Lumpur
Tel : 03-22960888 03-22960832

Columbia Asia Medical Centre, Puchong,
No 1, Lebuh Puteri, Bandar Puteri Puchong,
47100 Puchong, Selangor
Tel : 03-80648688

Pantai Klang Medical Centre,
Lot 5921, Persiaran Raja Muda Musa,41200 Klang, Selangor,
Tel : 603-33742020

Institut Jantung Negara,
145, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur,Tel :
+603-26178200

Prince Court Medical Centre,
39, Jalan Kia Peng , 50450 Kuala Lumpur
Tel : +603-21600000

KPJ Selangor Specialist Hospital (Effective 1 June 2009),
Lot 1, Jalan Singa 20/1, Section 20, 40300 Shah Alam, Selangor,
Tel : 03-5543 1111

Kelantan
Universiti Sains Malaysia USM,
Kampus Kesihatan,
16150 Kubang Kerian,
Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09-7663137

Perdana Specialist Hospital
Lot PT37 & PT600, S
eksyen 14, Jalan Bayam.
15200 Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09-7458000 09-747 2877

Kota Bharu Medical Centre
P.T 179-184, Jalan Sultan Yahya Petra, Lundang,
15150 Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09-7433399 09-7478271

Terengganu

Kuala Terengganu Specialist Hospital
No. 443B, Jalan Kamarudin, 20400
Kuala Terengganu, Tereangganu
Tel : 09-6245353 09 Fax : 09-6265211

Pahang

Kuantan Medical Centre 1,
Jalan Tun Ismail 9,
25000 Kuantan , Pahang
Tel : 09-5142828 Fax 09-5163753

Kuantan Specialist Hospital
51 Jalan Alor Akar,
25250 Kuantan, Pahang
Tel : 09-5678588 09-5678098

Sabah
Sabah Medical Centre
Lorong Bersatu,
Off Jalan Damai Luyang,
88300 Kota Kinabalu, Sabah
Tel 088222922 Fax : 088243540

Rafflesia Medical Centre
Lot 5, 6, 7, 8, Milennium Commercial Centre,
Off Jalan Lintas, Kepayan,
88200 Penampang,
Kota Kinabalu,Sabah Tel : 088-272630 Fax : 088-272640

Damai Specialist Centre
DSC Building, Lorong Pokok Tepus 1,
Off Jalan Damai,
88300 Kota Kinabalu, Sabah
Tel : 088-222922 Fax : 088-243540
Sarawak

Normah Specialist Medical Centre
Lot 937, Sek 30, KTLD, Jalan Tun Abdul Rahman,
Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak
Tel : 082-440055 Fax : 082-442600

Rejang Medical Centre
29, Jalan Pedada,
96008 Sibu, Sarawak 084-330733 084-327342
Sibu Specialist Medical Centre 52A-F, Brooke Drive,
96000 Sibu, Sarawak
Tel : 084-218800 Fax : 084-219900

Timberland Medical Centre
Lot 5164-5165, Blk 16, KCLD,
Taman Timberland, Rock Road,
93250 Kuching, Sarawak
Tel : 082-234466 Fax : 082-244273

Columbia Medical Centre, Miri
Lot 1035-1039, Jalan Bulan Sabit,
CDT 155, 98009 Miri , Sarawak.
Tel : 085-437755 Fax : 085-425677

Kuching Specialist Hospital
Lot 10420 Block 11,
Tabuan Stutong Commercial Center,
Jalan Setia Raja,
93350 Kuching, Sarawak.
Tel : 082-365777 082-364666

Sibu Specialist Medical Centre
52A-F, Brooke Drive, 96000 Sibu, Sarawak
Tel : 084-218800

Perak

Pantai Putri, Ipoh
126, Jalan Tambun,
31400 Ipoh, Perak
Tel : 05-5484333 Fax : 05-5458168

Apollo Medical Centre
271, Jalan Taming Sari,
34000 Taiping, Perak
Tel : 05-8056000 Fax : 05-8076000

Fatimah Hospital
1, Leboh Chew Peng Loon, Ipoh Gardens,
31400 Ipoh, Perak
Tel : 05-5455777 Fax : 05-5499237

Ipoh Specialist Hospital
26, Jalan Raja Dihilir,
30350 Ipoh, Perak
Tel : 05-241 8777 05-254 1888

Penang

Bagan Specialist Centre
Jalan Bagan 1, 13400 Butterworth
Tel : 04-3322800 Fax : 04-3312806

Pantai Mutiara Hospital
82, Jalan Tengah, Bayan Baru,
11900 Bayan Lepas, Penang.
Tel : 04-643 3888

Gleneagles Medical Centre
1, Jalan Pangkor, 10050 Pulau Pinang
Tel : 04-2276111 Fax : 04-2262994

Penang Adventist Hospital
465, Jalan Burmah, 10350 Pulau Pinang
Tel : 04-2227200 Fax 04-2278512

Lam Wah Ee Hospital
141, Jalan Tan Sri The Ewe Lim,
16000 Pulau Pinang
Tel : 04-6571888 Fax : 04-6570940

Tanjung Medical Centre
473, Jalan Burmah,
10350 Pulau Pinang
Tel : 04-2262323 Fax: 04-2299008

Hope Children Hospital
25B, C & D , Jalan Gottlieb, 10350 Pulau Pinang,
Tel : 04-22846557
 Hope Children Hospital (Sg Ara )
66 & 68, Jalan Dato Ismail Hashim, Sg Ara,
11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
Tel : 04-6447557 / 04-6441557 FAx : 04-6461559

Hope Children Hospital (FARLIM)
26,26A,28 & 28A, Lintang Paya Terubong 3,
11060 Pulau Pinang
Tel : 04-8297926/ 04-8266557 Fax : 04-8297982

Loh Guan Lye Specialist Centre
19, Logan Road, 10400 Pulau Pinang
Tel : 04-2388888 Fax : 04-2388983

Island Hospital 308 Macalister Road,
10450 Penang, Malaysia
Tel : 04-2288222 Fax : 04- 2267989

Kedah

Metro Specialist Hospital
No 1, Lorong Metro,
08000 Sungai Petani, Kedah
Tel : 04-4238888 FAx : 04-4258888

Putra Medical Centre
888, Jalan Sekerat, Off Jalan Putra,
05100 Alor Star, Kedah
Tel : 04-7342888 Fax : 04-7348882

Kedah Medical Center Pumpong,
05250 Alor Setar, Kedah
Tel : 04-7308878 Fax : 04-7332869

Hospital Pantai Utara Sungai Petani ( formerly known as Strand Hospital )
1, Persiaran Cempaka, Bandar Aman Jaya,
08000 Sungai Petani, Kedah
Tel : 04-4428888 Fax : 04-4428889
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...